Friday, February 11, 2011

I Am A Woman And Have Metal Taste In Mouth

Le eccellenze del Barolo

Yesterday Cavalieri Hilton Hotel (Rome) held a tasting dedicated to Barolo.
Otto the labels, all excellent and all considered part of those much reviled "Barolo Boys" who from the late eighties / early nineties, introduced barrel and rotating macerator used in the production of Barolo, then moving away from the "traditionalists".

Labels are excellent, in perspective, however, given the recent years (this is the last year exit the market).


Barolo Le Coste 2006 / Giacomo Grimaldi :


Al naso risalta l’alcol, ancora in evidenza, poi profumi di ciliegia e amarena sotto spirito. Seguono poi note ferrose, balsamiche ed una leggera vaniglia.

Al gusto è caldo, morbido e di buona sapidità. Il tannino è ben presente ma è pulito, con finale dolce e con richiami di frutta rossa in confettura e tabacco.


Barolo Le Coste 2006 / Armando Parusso :


Subito sentori ematici, ruggine; seguono aromi floreali di geranio e viola. Lasciandolo un po’ nel bicchiere sprigiona intensi effluvi di spezie scure, piante medicinali e china.

In bocca il tannino è in evidenza, ancora da svolgere e leggermente amaricante ma progressivo, minerale ed austero con finale balsamico.


Barolo Sorì Ginestra 2006 / Conterno Fantino :


Olfatto ancora chiuso. Molto lentamente scopriamo notes of berries, rhubarb and purple.

tasted even out the tannins, compact and elegant, in a decisive manner that dries the palate. Fresh finish. To wait much longer than the previous wines tasted.


Ciabot Mentine Barolo Ginestra 2006 / Domenico Clerico :


there is still a very closed nose that slowly emanates fruity aromas of black currant and black cherry, violet and spice and herbal notes mixed e sbuffi minerali.

Tannino anche qui in evidenza ma di grandissima morbidezza. In bocca pian piano si apre con una bella corposità ed acidità marcata che scivola in piacevoli sentori balsamici. Il finale è caratterizzato da una forte presenza ematica. Molto persistente.




Barolo Bric del Fiasc 2006 / Paolo Scavino :


Avvicinando il bicchiere al naso subito stands out the alcohol, then flavors of cherry, violets and menthol. Closes a nuance and glycerine scent of incense.

Sorso round, silky tannins and a master. Excellent acidity and long finish. Excellent game-tannic acid, which is perceived in the final.


Barolo Cannubi Boschis 2006 / Luciano Sandrone :


Bouquet elegant berries, moss, menthol and herbs.

Input compact and smooth with soft tannins. Acidity less effective but does not mean that there is, is just well cast in the body of the wine. Long finish.


Barolo Rocche Annunziata Torriglione 2006 / Robert Voerman :


Smell closed and compact: hints ferrous metals, and fruity with hints of coriander and gypsum.

full tasting, robust and soft tannin in mind, smoother and more compact. After

a first phase of "rough", the tannins tend to diminish and gently blends beautifully with the freshness. Closes a pleasant bitter taste and not at all invasive. Persistence record.


Barolo Rocche Annunziata Riserva 2004 / Paul Scavino :


seductive Nose: red berries , lots of minerality, sweet spices, resin, pomegranate and china.

The palate is full bodied with ample tannins and spicy evident. Good softness, then spreads with progression to end in a long finish mint.


It only remains to forget them in the cellar to appreciate in a few years ...

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